Türkiye’de kuru kayısının yetiştiği en önemli şehrimiz Malatya’dır.
Oldukça zengin bir lif kaynağı olan kayısı sindirim için çok önemli bir besindir. Gün boyu tokluk hissi sağlar,kırmızı kan hücrelerini arttırır,yüksek tansiyonu düşürür, zengin potasyum kaynağı olduğu için kalp ve damar sağlığı için çok önemlidir. Ayrıca A vitamini ve C vitamini açısından zengindir.
Kükürt, günümzde vazgeçilmez bir koruyucu maddedir. Taze kayısı “islim odası” adında kapalı odalarda kükürt dioksit (SO2) gazı ile kükürtlenme işlemi ile kükürtlü kayısı elde edilir. Bu işlem ile kuru kayısının rengini korumuş oluruz. Ayrıca raf ömrünü uzatır ve böceklenmeyi engeller. Tabi ki kükürt oranını ve nem oranını standartlar çerçevesinde ayarlayarak yapmaktayız. Kükürtlü kayısının korona virüsüne karşı oldukça koruyucu olduğu ve ağız hijyeni içinde faydalı olduğu görülmektedir.
100 gr kükürtlü kayısıda;
- Enerji 249,11 kcal
- Protein 3,6 gr
- Yağ 0,41 gr
- Lif 6,47 gr
- Karbonhidrat 60,99 gr
- Şeker 39,3 gr
Paketleme:
- Dökme şeklinde yapılır (12,5 veya 5 kg mukavva kutularda),
- perakende poşetler: 50-1000 gr,
- yastık poşetler,200 – 1500 gr,
- doybag poşetler,200 – 500 gr,
- kartonet veya tepsiler (tahta / plastik / köpük) 250 – 500 g.
Gün Kurusu kayısı, olgunlaşmış kayısıların toplandıktan sonra herhangi bir kimyasal işleme tabi tutulmadan doğrudan güneş ışığında kurutulması ile yapılır. Bu işlem sırasında kayısının nasıl daha lezzetli ve kaliteli olması gerektiğide yıllar içinde gelen tecrübe ve birikimimiz ile gerçekleştirmekteyiz.
İlk olarak kayısılar sergi alanına serilir ve gün ışığı ile kuruması beklenir. Gün Kurusu adınıda bu yapılan işlemden almaktadır.Toplanma zamanı ise tecrübelerimiz ile doğru zamanda gerçekleştirilir.Kurutulan kayısılar daha sonra çekirdeği çıkartılır.Bu işleme ise “pıtlatma” ya da “patik yapma” denir. Bu işlem yapıldıktan sonra ise tekrar kayısılar seraya serilerek kurutulmaya devam edilir. Kayısılar istenilen kuruluğa geldiğinde ise toplanarak müşterilerimize gönderilmeye hazır olur.
100 gr gün kurusunda;
- Enerji 250 kcal
- Karbonhidrat 50,5 gr
- Lif 11,2 gr
- Protein 5,3 gr
- Yağ 0,6 gr
- A vitamini 1589
- C vitamini 42,5 mg
- Potasyum 1654 mg
- Kalsiyum 100 mg
- Demir 3,8 mg
Paketleme:
- Dökme şeklinde yapılır (12,5 veya 5 kg mukavva kutularda),
- perakende poşetler: 50-1000 gr,
- yastık poşetler,200 – 1500 gr,
- doybag poşetler,200 – 500 gr,
- kartonet veya tepsiler (tahta / plastik / köpük) 250 – 500 g.
Kayısı Çeşitleri
Hacıhaliloğlu, Hasanbey,Kabaaşı,Soğancı ve Şekerpare gibi birçok çeşidi vardır. Kuru kayısı üretiminde , Hacıhaliloğlu % 60 – 65, Kabaaşı % 30 – 35, Hasanbey, Çataloğlu, Soğancı ve diğer çeşitler % 5 - 10 aralığında üretilmektedir.
Türleri;
Kükürtlü kayısı ve gün kurusu olmak üzere ikiye ayrılır.
Botanik ismi: Prunus Armeniaca L.
Menşei: Malatya
Hasat Zamanı: Temmuz
En yaygın çeşitler: Hacıhalilaoğlu, Kabaaşı, Çataloğlu, Soğancı, Hasan Bey
Üretim tesisi: Vesta Malatya
Ambalaj stilleri: Dökme (12,5 veya 5 kg mukavva kutularda), perakende poşetler: 50-1000 gr yastık poşetler, 200 – 1500 gr doybag poşetler, 200 – 500 gr, kartonet veya tepsiler (tahta / plastik / köpük) 250 – 500 g.
*Çekirdeksiz bütün kayısı, doğranmış (kesme) ve ezmeler
*Konvansiyonel ve Organik